loading

Dahr El Souane Penthouse








PROJECT DESCRIPTION

Located in Dahr El Souan, a village in Mount Lebanon east of Beirut, this 300-square-meter penthouse was originally designed as a summer home; but with the fresh air of its secluded location and breathtaking view over the Lebanese mountains, its users found themselves settling there permanently.

The main landing of this family duplex falls at the foot of a glass and stainless steel staircase. Designed by the architect to have minimal impact on the somewhat confined entrance, its thin wooden steps seemingly float up the light and airy structure.

The client is a mosaic artist passionate about the rich textures and colors of the stones she uses in her handmade pieces, and this translates into her home’s material and color palettes. The main reception space on the ground floor radiates warmth with its hues of browns, beiges and creams. The Crema Marfil flooring joins the roughly finished travertine wall housing the television and fireplace, bordered at either side by inserted wooden shelves. The master bedroom showcases a patterned wallpaper wall behind the bed, flanked by closets on either side. The mellow greige palette is contrasted through the subtle use of color in the bedding.

The second floor houses a living room spanning the entire floor plate. Snug below the pitch of the building outlined through the use of dark wooden beams, this area also encompasses what has become the client’s mosaic atelier and own personal haven. With her children no longer living in the house, a section of this floor formerly used as a bedroom was transformed into a nook fitted with a daybed, and the space opens up onto the gem of the house: its magnificent terrace perched over the mountains of Lebanon, as well as the Mediterranean in the distance.

The client’s love for stones is also conveyed in the furniture selection on this floor, in elements such as the mother of pearl coffee table at the center, as well as the travertine used in the powder room, echoing the reception wall below.


August 11, 2012

RELATED PROJECTS